Ca urmare a valului de frig care stresează plantele pentru a doua oară consecutiv în această primăvară şi pe fondul unei absenţe pronunţate a apei din sol, culturile de toamnă manifestă efectele unui puternic stres abiotic. Absenţa precipitaţiilor face ca valorificarea azotului din îngrăşămintele convenţionale aplicate la sol să fie foarte redusă.

În frunze şi în partea superioară a tulpinilor plantelor la care s-a indus un stres abiotic şi pe fondul de insuficienţă a aprovizionării cu azot, cantitatea de acid abscisic poate creşte de până la trei ori, comparativ cu situaţia în care plantele nu ar fi stresate.

Acumularea de acid abscisic în plante induce efecte nedorite: inhibarea creşterii şi dezvoltării plantelor, închiderea stomatelor şi încetinirea metabolismului, inhibarea sintezei acizilor nucleici, blocarea biosintezei proteinelor, glucidelor, lipidelor, reducerea fotosintezei şi a respiraţiei şi reducerea proceselor generatoare de energie.

Acidul abscisic are o acţiune biochimică şi fiziologică contrară citokininelor, auxinelor şi giberelinelor şi este unul dintre inhibitorii endogeni importanţi din plante.

În acelaşi timp, acidul abscisic modifică permeabilitatea membranelor biologice, modificând astfel fluxul ionilor nutritivi. Mai exact, acidul abscisic închide stomatele frunzelor, ceea ce face ca celulele să cedeze potasiul, comparativ cu stomatele deschise care determină acumularea de potasiu în celule.

Pentru contracararea acestor efecte negative, AECTRA AGROCHEMICALS recomandă aplicarea fertilizanţilor foliari NHDelta-Ca şi NHDelta-K, care stimulează sinteza de citokinine din plante. Citokininele amplifică diviziunea celulelor mature nemeristematice, influenţând pozitiv accelerarea sintezei acizilor nucleici şi a proteinelor, precum şi activitatea unor enzime din plante, cu alte cuvinte creşterea şi dezvoltarea acestora.

Aplicarea de NHDelta-Ca şi NHDelta-K influenţează pozitiv transportul ionilor nutritivi prin membranele celulare, dar într-un mod selectiv.

NH Delta-K stimulează transportul potasiului, dar nu va influenţa transportului ionului amoniu, fapt compensat de azotul ureic cu sarcină electrică indusă prin asocierea cu ioni de calciu sau de potasiu, prezent în produs.

Aplicarea de NH Delta-Ca va grăbi desprinderea calciului din glicoproteinele pereţilor celulari şi va produce o stimulare a transportului ionilor de calciu din celule, care interacţionează cu ţoti fitohormonii din plante.

Cu alte cuvinte, se obţine o nutriţie inteligentă, cu azot absorbit integral în plante.

În acest context, pentru a diminua o parte din efectele negative ale acidului abscisic, format în exces în plantele stresate de insuficienţa azotului, generată de valul de frig, se recomandă aplicarea unei cantităţi de 5,0 L/ha de NHDelta-Ca sau NHDelta-K, într-un volum de apă de minimum 200 L/ha.

MSc. Ing. Aurelian Palade
Product Manager
Aectra Agrochemicals
31 Martie 2020