Erbicidele cu aplicare la sol sunt un element cheie în combaterea buruienilor la culturile de porumb, floarea-soarelui, soia sau sfecla de zahăr.

Totuși, de multe ori eficacitatea lor nu este cea scontată, chiar și atunci când vorbim de erbicide originale (nu generice), de foarte bună calitate. Mai mult, uneori se pot înregistra pierderi de producție din cauza efectului fitotoxic.

Din ce cunoaștem în prezent, principalele motive care duc la reducerea eficacității erbicidelor cu aplicare la sol sunt: deriva cauzată de vânt (drift), aderența scăzută la sol, distrugerea rapidă a erbicidelor în stratul superficial al solului și riscul de levigare către straturile mai profunde.

Soluția pe care compania Aectra o recomandă (și care se bazează și pe experiența deja acumulată de fermieri din tările vecine) este folosirea unui adjuvant, Nu-Film P, al companiei americane Miller Chemical & Fertilizer, odată cu erbicidarea.

Nu-Film P este cel mai complet adjuvant de pe piață. Un adjuvant pentru tratamente fitosanitare ar trebui să facă trei lucruri importante: să asigure o împrăștiere uniformă a soluției de stropit pe plantă, să asigure buna aderență a acesteia pe plantă și să ușureze penetrarea produsului în plantă prin înmuierea cuticulei. Nu-Film P face toate aceste lucruri foarte bine și în plus creează, prin polimerizare la soare, o peliculă care împiedică spălarea. Este mai mult decât un adjuvant obișnuit.

Adjuvantul Nu-Film P lucrează foarte bine în combinație cu erbicidele cu aplicare la sol, care inhibă sistemul radicular sau lăstarii buruienilor, pe măsură ce sunt absorbite de acestea din primii 2-3 cm de sol. În plus, posibilele efecte fitotoxice asupra plantelor de cultură, cauzate de levigare, sunt mult diminuate.

Folosit în combinație cu erbicidele cu aplicare la sol, adjuvantul Nu-Film P aduce următoarele beneficii:

 • îmbunătățește contactul erbicidului cu solul și aderența acestuia la sol
 • reduce levigarea cauzată de ploi sau irigare a erbicidelor către straturile mai profunde
 • reduce volatilitatea erbicidelor
 • reduce fito-toxicitatea manifestată la culturi
 • protejează erbicidele de degradarea cauzată de expunerea la soare (foto-distrugere)
 • limitează migrarea erbicidelor în afara zonei de tratament (prin scurgere sau eroziune)
 • reduce efectul de drift

Cum se utilizează produsul:

 • se umple pe jumătate cu apă rezervorul instalației de stropit
 • se începe agitarea
 • se adaugă erbicidul pentru aplicare la sol (la porumb, Click Combi sau altele)
 • se amestecă o doză de 0,5 L/ha de Nu-Film P într-un volum mic de apă și se toarnă amestecul în rezervor, continuând agitarea
 • se completează volumul de apă

ATENȚIE! Adjuvantul Nu-Film P se adaugă întotdeauna ultimul în amestec!

După aplicarea tratamentului se recomandă curațarea instalației de stropit cu apă curată. După aplicare, produsul are nevoie de minimum 45-60 de minute de lumină solară (directă sau difuză) pentru a polimeriza și a împiedica scurgerea erbicidului către straturile inferioare ale solului, în eventualitatea unei ploi sau a irigării.

MERITĂ SĂ CHELTUIȚI BANI PE ADJUVANȚI PENTRU ERBICIDAREA LA SOL?

Nu uitați că:

Erbicidele cu aplicare la sol -> pot fi împrăștiate de vânt (drift) -> pot avea contact slab cu solul -> pot leviga -> pot avea eficacitate redusă + efect fitotoxic => diminuare a producției!

DECI, NU NUMAI CĂ SE MERITĂ – ESTE NECESAR!!!