Aplicarea inteligentă a tehnologiilor AECTRA în situații de secetă pedologică extremă 

Aplicarea biostimulatorului Terra Sorb Complex, odată cu reluarea definitivă a vegetaţiei în primăvară, a avut ca efect o creştere a toleranţei plantelor la condiţiile de stres hidric, prin aportul semnificativ de aminoacizi esenţiali liberi, care au scurtat metabolismul azotului.

Totodată aportul complet de microelemente şi sursa semnificativă de azot uşor asimilabil, din fertilizantul foliar Ferticig Microelemente, a asigurat plantelor necesarul de nutrienţi într-o perioadă cu secetă pedologică extremă, moment la care plantele nu puteau valorifica îngrăşămintele granulate aplicate în sol şi fazial, la desprimăvărare, din cauza lipsei de umiditate.

Creşterea numărului de ramificaţii/plantă şi implicit a numărului de silicve/plantă se datorează aportului de fenoli din biostimulatorul Atonik, aplicat în faza de butoni florali, care au stimulat procesul de fecundare şi polenizare, scăzând totodată procentul de silicve stagnate din creştere.

Tehnologia Aplicată

  • T1: BBCH 21-29/formarea mugurilor laterali:Terra Sorb Complex 1.5 L/ha și Ferticig Microelemente 2 L/ha;
  • T2: BBCH 50-55/aparitia primei inflorescente: Atonik 0.6 L/ha și Ferticig Microelemente 2L/ha.

Figura 1: Aportul de azot şi micronutrienţi din fertilizantul foliar Ferticig Microelemente, aplicat împreună cu Atonik, a determinat o creştere semnificativă a numărului de silicve/ramificaţii, comparativ cu martorul netratat.

Lot Martor vs Tehnologia AECTRA.

Figura 2:Aportul de azot şi micronutrienţi din fertilizantul foliar Ferticig Microelemente, aplicat împreună cu Atonik, a determinat o creştere semnificativă a dimensiunii silicvelor, comparativ cu martorul netratat.

Analiză comparativă 1: numărul de ramificații/plantă (Tehnologia AECTRA 14,25 vs Martor – 12,50)

Analiză comparativă 2: numărul de silicve/plantă (Tehnologia AECTRA – 794,75 vs Martor – 490,25)

Analiză comparativă 3: Diametrul coletului (Tehnologia AECTRA – 2,70cm vs Martor – 2,35cm)