BIOSTIMULATORUL TERRA-SORB COMPLEX AJUTĂ PLANTELE SĂ TREACĂ PESTE STRESUL INDUS DE ERBICIDĂRILE POST-EMERGENTE!
FITOTOXICITATEA la erbicidare poate să apară într-una dintre următoarele situații:
- unele erbicide au efect fitotoxic inerent;
- supradozarea unui produs;
- depășirea momentului optim de aplicare;
- agrotehnica necorespunzătoare;
- condiții meteorologice nefavorabile, în momentul aplicării erbicidelor și/sau imediat după aceea.
Posibile efecte negative și SIMPTOME ale fitotoxicității:
- stagnarea temporară a creșterii plantelor
- diminuarea fotosintezei
- îngălbenirea și gofrarea frunzelor
- în cazuri extreme, se poate produce necrozarea țesuturilor
- diminuări de producție de până la 20%!
Asocierea erbicidelor post-emergente la cultura de floarea soarelui cu biostimulatorul Terra-Sorb Complex, în scopul DIMINUĂRII STRESULUI INDUS DE FITOTOXICITATE va determina mai multe mecanisme de acțiune în plante și numeroase beneficii, dintre care menționăm:
- stimularea sintezei de clorofilă și a fotosintezei;
- creșterea rezistenței plantelor la stresul indus de erbicidare;
- reglarea presiunii osmotice intracelulare;
- deschiderea stomatelor;
- scăderea numărului de zile în care plantele sunt îngălbenite, cu metabolismul încetinit și recuperarea rapidă a acestora după erbicidare.
Floarea soarelui este sensibilă la aplicarea erbicidelor post-emergente, plantele ramânând mai multe zile îngălbenite după efectuarea erbicidărilor, motiv pentru care se impune aplicarea unor măsuri pentru diminuarea impactul negativ al acestora.
O grupă importantă de erbicide, aplicate la cultura de floarea soarelui o reprezintă inhibitorii de sinteză a aminoacizilor, ce acționează asupra unei enzime specifice pentru a preveni producerea de aminoacizi cheie pentru creșterea și dezvoltarea normală a plantelor. Din această categorie de erbicide fac parte și imidazolinonele, sulfonilureicele, sulfonilamino carbonyltriazolinona, triazolo-pirimidinicele, etc. În urma aplicării de imazamox poate apărea îngălbenirea temporară și întârzierea creșterii, chiar și în hibrizii de floarea soarelui IMI-R (Hanson și colab., 2006; Sala și colab., 2012). Aceste efecte sunt tranzitorii și pot fi mai accentuate în momentul în care culturile cresc în condiții de mediu stresante (căldură, secetă, soluri acoperite cu apă etc.) (Pfenning și colab., 2008).
Există dovezi științifice că biostimulatorii pe bază de aminoacizi, ameliorează efectele cauzate de diferiți factori de stres asupra plantelor, inclusiv cele provocate de erbicidari: Dobrinka A. Balabanova și colab. (2016), au constatat că efectele negative asupra reacțiilor fotosintetice, cât și asupra proceselor de schimb de gaze din frunze, din urma aplicării de imazamox, au fost mult diminuate în cazul asocierii acestuia cu aminoacizii din Terra-Sorb (Botta, 2013; Petrozza et al., 2014; Lucini și colab., 2015, Calvo și colab., 2014).
Atât studiile cât și experiența fermierilor în câmp arată că aplicarea Terra-Sorb Complex evită sau reduce pierderile de producție cauzate de condițiile nefavorabile de sol și de stresul abiotic (temperatura, seceta, salinitatea, erbicide și altele), maximizând producțiile și asigurând atingerea potențialului optim de profitabilitate al culturii.
Comandă acum Terra-Sorb Complex pentru asigurarea productivității și profitabilității culturii tale!